شناخت الگوهای مختلف استراتژی کسب‌وکار و تمایل به بهره‌گیری از رویه‌های مدیریت سود: شواهدی از بازار سرمایه ایران - ایمنی محسن; کریم‌زاده رقیه (مطالعات راهبردی در مدیریت مالی و بیمه, 2025)
هدف: هدف این پژوهش؛ بررسی ارتباط بین گونه‌شناسی استراتژی کسب‌وکار با مدیریت سود واقعی و اقلام تعهدی در بین شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران می‌باشد. روش‌شناسی پژوهش: برای اندازه‌گیری استراتژی کسب‌وکار از 6 شاخص اعم از نسبت هزینه تحقیق و توسعه به کل فروش، نسبت کل کارکنان به کل فروش، نرخ رشد فروش، انحراف معیار تعداد کل کارکنان و نسبت اموال، ماشین آلات و تجهیزات به کل دارایی‌ها استفاده شد. برای اندازه‌گیری مدیریت سود تعهدی از مدل تعدیل‌یافته جونز و برای اندازه‌گیری مدیریت سود واقعی از مجموع باقیمانده مدل‌های رگرسیونی جریان‌های نقدی غیرعادی ناشی از عملیات، تولید غیرعادی و هزینه‌های اختیاری غیرعادی استفاده شد. روش پژوهش از نوع کاربردی و روش گردآوری اطلاعات آرشیوی می‌باشد. نمونه‌ی آماری شامل 95 شرکت طی دوره زمانی 1392 تا 1401 می‌باشد. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که استراتژی کسب‌وکار (تهاجمی-تدافعی) با مدیریت سود تعهدی و مشارکت همزمان مدیریت سود تعهدی و واقعی ارتباط معناداری دارد ولی استراتژی کسب‌وکار (تهاجمی-تدافعی) با مدیریت سود واقعی ارتباط معناداری ندارد. اصالت/ارزش افزوده علمی: وجود مطالعات گسترده در زمینه استراتژی‌های کسب‌وکار و همچنین تحقیقات فراوان پیرامون مدیریت سود، بررسی هم‌زمان این دو حوزه و تبیین رابطه میان نوع استراتژی شرکت‌ها با تمایلات آن‌ها در استفاده از رویه‌های مختلف مدیریت سود، هنوز به‌صورت جامع و نظام‌مند مورد مطالعه قرار نگرفته است. همچنین، بهره‌گیری از داده‌های بومی و تحلیل آن‌ها در چارچوب ساختار بازار سرمایه ایران، این امکان را فراهم می‌آورد تا نتایج پژوهش، علاوه‌بر غنای نظری، از کاربرد عملی قابل توجهی برای تحلیل‌گران، سرمایه‌گذاران و نهادهای ناظر نیز برخوردار باشد.