بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر حساسیت سرمایه‌گذاری به تغییرات جریان نقدی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار اوراق بهادار تهران - فائزی بهاره (مطالعات راهبردی در مدیریت مالی و بیمه, 2025)
هدف: در این پژوهش سعی شده است تاثیر حاکمیت شرکتی بر حساسیت سرمایه‌گذاری به تغییرات جریانات نقدی را مورد بررسی قرار گیرد. روش‌شناسی پژوهش: دوره زمانی تحقیق 5 ساله از سال 1397 لغایت 1401 بوده و نمونه آماری که بر اساس روش حذفی به‌دست‌آمده شامل 130 شرکت بورس اوراق بهادار تهران و تعداد مشاهدات برابر با 650 شرکت-سال می‌باشد. همچنین در این تحقیق با توجه به مبانی نظری موجود، سه فرضیه تدوین و بر اساس مدل‌های ارایه‌شده، با استفاده از روش داده‌های پانل که با بهره‌گیری از نرم‌افزار Eviews انجام شده است، مورد آزمون قرار خواهد گرفت و در نهایت نسبت به معنی‌دار بودن مدل و ضرایب هر یک از متغیرهای واردشده در مدل تصمیم‌گیری می‌شود. در فرضیات این پژوهش، سازوکارهای حاکمیت شرکتی را با سه عامل میزان مالکیت نهادی، میزان استقلال هیات‌مدیره و تمرکز مالکیت موردنظر قرار گرفته‌اند. یافته‌ها: آزمون فرضیات پژوهش نشان دادند که رابطه معکوس و معنی‌داری میان جریان‌های نقدی و سرمایه‌گذاری‌ها وجود داشته و میزان سرمایه‌گذاری شرکت‌ها دارای یک حساسیت معکوسی نسبت به تغییرات جریان‌های نقدی می‌باشد، نتایج حاکی از این است که میزان مالکیت نهادی بر حساسیت سرمایه‌گذاری نسبت به تغییرات جریان نقدی اثر معنی‌داری ندارد همچنین نتایج مشابهی در خصوص استقلال هیات‌مدیره به دست آمد که بر حساسیت سرمایه‌گذاری نسبت به تغییرات جریان نقدی اثر معنی‌داری ندارد؛ البته می‌توان گفت رابطه مستقیم و معنی‌داری میان استقلال هیات‌مدیره و میزان سرمایه‌گذاری وجود دارد به‌طوری‌که با افزایش استقلال هیات‌مدیره بر میزان سرمایه‌گذاری شرکت‌ها نیز افزوده می‌شود. در خصوص تمرکز مالکیت می‌توان گفت که بر حساسیت سرمایه‌گذاری نسبت به تغییرات جریان نقدی اثر مثبت و معنی‌داری داشته و باعث افزایش حساسیت سرمایه‌گذاری نسبت به تغییرات جریان نقدی می‌شود. اصالت/ارزش‌افزوده علمی: این پژوهش با بهره‌گیری از داده‌های واقعی و به‌روز شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار اوراق بهادار تهران طی یک دوره زمانی ۵ ساله، به‌صورت هم‌زمان سه مولفه کلیدی از حاکمیت شرکتی (مالکیت نهادی، استقلال هیات‌مدیره و تمرکز مالکیت) را به‌عنوان عوامل اثرگذار بر حساسیت سرمایه‌گذاری به تغییرات جریان نقدی بررسی کرده است. این بررسی جامع در مدل‌سازی اثرات چندگانه، نسبت به اغلب پژوهش‌های مشابه که فقط یک یا دو عامل از سازوکارهای حاکمیت شرکتی را در نظر گرفته‌اند، از نوآوری برخوردار است.