واکنش بازار در برابر انتصاب مجدد حسابرس - حبیبی, صادق; آراد, حامد (مطالعات راهبردی در مدیریت مالی و بیمه, 2025)
هدف: حسابرسی، در بازارهای سرمایه نقش حیاتی ایفا می‌کند. بر اساس تئوری سیگنالینگ، نقش گزارش‌های حسابرسی، اطلاعات دهندگی به بازار سرمایه است. از طرفی، تداوم فعالیت حسابرسان مساله استقلال آن‌ها را زیر سوال می‌برد. انتصاب مجدد حسابرسان، می‌تواند برای بازار یک سیگنال منفی را ارسال نماید و استنباط بازار به تداوم حضور حسابرس، یک واکنش منفی را دربرداشته باشد. بر این اساس، در پژوهش حاضر به دنبال درک واکنش بازار به انتساب مجدد حسابرسان است.روش‌شناسی پژوهش: به این منظور داده‌های 101 شرکت بورسی طی سال‌های 1387 الی 1402 جمع‌آوری از طریق مدل‌های رگرسیونی مورد آزمون قرار گرفت.یافته‌ها: نتایج بررسی ما نشان می‌دهد بازار سرمایه نسبت به انتصاب مجدد حسابرس، با توجه به بازده غیرعادی یک واکنش منفی از خود نشان می‌دهد و در این رابطه واکنش در برابر شرکت‌های بزرگ و کوچک تفاوت دارد. از طرفی نتایج ما نشان می‌دهد بازار سرمایه نسبت به انتصاب مجدد حسابرس با توجه به قیمت سهام، یک واکنش منفی از خود نشان نمی‌دهد اما واکنش در برابر شرکت‌های بزرگ و کوچک تفاوت دارد. همچنین نتایج نشان داد بازار سرمایه نسبت به انتصاب مجدد حسابرس، یک واکنش منفی بر اساس کیوتوبین از خود نشان می‌دهد و واکنش در برابر شرکت‌های بزرگ و کوچک تفاوت دارد.اصالت/ارزش افزوده علمی: پژوهش حاضر از چند جهت دارای اصالت و نوآوری است. نخست، در ادبیات حسابرسی و مالی ایران، کمتر به بررسی واکنش بازار سرمایه نسبت به انتصاب مجدد حسابرس پرداخته شده و مطالعات موجود بیشتر بر نقش کیفی حسابرسی یا تغییر حسابرس تمرکز داشته‌اند. دوم، این پژوهش با بهره‌گیری از شاخص‌های مختلف ازجمله بازده غیرعادی سهام، قیمت سهام و شاخص کیوتوبین تلاش کرده است تا واکنش بازار را از چند زاویه مورد‌سنجش قرار دهد که این امر تحلیل جامع‌تری را فراهم می‌سازد.