بررسی‌ روابط‌ بین‌ کیفیت‌ حسابرسی‌، مدیریت‌ سود و عملکرد شرکت‌ (مطالعه‌ موردی‌: شرکت‌ها ی‌ منتخب‌ بورس اوراق بهادار تهران) - شکی, اﺣﺴﺎن; اشرفی, ﻣﺠﻴﺪ (مطالعات راهبردی در مدیریت مالی و بیمه, 2026)
هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی روابط بین کیفیت حسابرسی، مدیریت سود و عملکرد شرکت‌ها در شرکت‌های منتخب بورس اوراق بهادار تهران است. با توجه به اهمیت شفافیت اطلاعات مالی و نقش حسابرسی در کاهش رفتارهای فرصت‌طلبانه مدیریتی، این مطالعه به دنبال تبیین ارتباط این متغیرها و ضرورت بررسی تاثیرات متقابل آن‌ها بر عملکرد شرکت‌ها می‌باشد.روش‌شناسی پژوهش: این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-همبستگی از نوع پس‌رویدادی است. نمونه پژوهش به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده و شامل ۱۱۱ شرکت طی دوره زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ می‌باشد. پس از بررسی پیش‌فرض‌های آماری از جمله نرمال بودن داده‌ها، عدم خودهمبستگی، همسانی واریانس و نبود هم‌خطی، برای تعیین نوع مدل رگرسیونی از آزمون‌های F لیمر و هاسمن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز با بهره‌گیری از نرم‌افزار EViews 9 انجام گرفت.یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه 1 تایید می‌شود. همچنین بین کیفیت حسابرسی و عملکرد شرکت رابطه معناداری مشاهده نشد و فرضیه 2 رد گردید. از سوی دیگر، بین مدیریت سود و عملکرد شرکت رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه 3 تایید شد. در نهایت، نتایج نشان داد که کیفیت حسابرسی از طریق نقش میانجی مدیریت سود تاثیر معناداری بر عملکرد شرکت ندارد، بنابراین فرضیه 4 نیز رد می‌شود.اصالت/ارزش افزوده علمی: این پژوهش با بررسی همزمان نقش کیفیت حسابرسی و مدیریت سود در تبیین عملکرد شرکت‌ها، به غنای ادبیات مالی و حسابداری در بازار سرمایه ایران کمک می‌کند. همچنین، با تحلیل نقش میانجی مدیریت سود، دیدگاه دقیق‌تری نسبت به سازوکار اثرگذاری کیفیت حسابرسی ارایه می‌دهد و می‌تواند برای سرمایه‌گذاران، حسابرسان و سیاست‌گذاران در جهت بهبود تصمیم‌گیری و افزایش شفافیت مالی مفید واقع شود.